ACTJM a fost infiintata in anul 1992 in vederea sprijinului crescatorilor de bovine.
In anul 2013 odata cu infiintarea registrelor genealogice pe rase s-a dezvoltat controlul oficial al productiei de lapte la taurine.
Scopul asociatiei il constitue dezvoltare interesului general al fermierilor din 11 judete pentru cresterea taurinelor pentru productia de lapte.
Asociaţia are următoarele obiective şi activităţi:
- Formarea prin izolare reproductiva a unui genofond de vaci de performanta specializat pentru productia de lapte sub denumirea de Baltata Romaneasca (BR).
- OFICIALIZAREA GENOFONDULUI FORMAT prin deschiderea si conducerea registrului genealogic al rasei, a populatiei cu denumirea de baltata ramaneasca pentru atingerea nivelurilor de performanta din alte state unde ameliorarea are un grad de dezvoltare mai avansat.
- Omologarea nationala a rasei baltata Romaneasca.
- Folosirea de material seminal de la taurii din tulpina simmental din alte state pentru acumularea de valori genetice din aceasta rasa.
- Efectuarea controlului oficial al productiei de lapte, al lucrarilor de apreciere a tipului corporal pentru animalele angajate in lucrarile de formare si ameliorare a rasei.
- Administrarea bazei de date, pentru conducerea registrului genealogic al rasei.
- Efectuarea de servici de indentificare si inmatriculare a animalelor din genofondul populatiei, ca baza pentru certificarea origini si perfirmantelor a animalelor de rasa.
- Reprezentarea membrilor asociatiei in fata autoritatilor statului sau ale altor organizatii neguvernamentale pentru atingerea scopurilor propuse.
- Coordonarea de actiuni pentru ameliorarea genetica a efectivelor de vaci, obtinerea unor reproducatori cu potential genetic ridicat in vedere obtinerii de noi generatii de animale cu valoare genetica ridicata.
- Sustinerea participarii membrilor la targuri si expozitii organizate in tara si strainatate.
- Sustinerea si promovarea unor lucrari si publicatii sub egida asociatiei.
- Promovarea cooperari cu structuri similare din tara si din alte tari.